INTELLIGENTIE
Wie beschikt er nou werkelijk over de hoogste intelligentie, de orka of de dolfijn?

Wale und Delfine in der Strasse von Gibraltar
3. Dezember 2013
Die Wale in der Straße von Gibraltar – bestehende und zukünftige Schutzmaßnahmen
19. April 2014

Facharbeit von Quirinda Vos

Klas 5hD (holländisch)Die Arbeit ist zum Download freigegeben:

als PDF öffnen

Vorwort

De orka is één van de wonderbaarlijkste dieren. Hun intelligentie is onwaarschijnlijk hoog en zijn familielid de dolfijn is ook verwant aan deze hoge intelligentie. Je zal wel denken waarom nou deze twee specifieke dieren uit de hele oceaan. De orka en de dolfijn hebben verbluffende jachtstrategiën, waardoor de orka het top roofdier in de zee is. ‘De wolven van de zee’, worden ze ook wel genoemd. Maar het is nog interessanter als je de intelligentie van de twee tegen elkaar afzet en vergelijkt.

Dit boek is voor vrijwel alle doelgroepen bedoelt, voor mensen die zich interesseren in de orka en dolfijn en natuurlijk in hun intelligentie. Maar ook voor de jongeren onder ons.

Er wordt in dit boek niet goed genoeg gespecificeerd in de dolfijnsoort, omdat hier veel te veel informatie over is wat wel meer dan een jaar zou duren om dat tot een boek te kunnen verwerken. Je zou het eigenlijk per dolfijnsoort moeten nemen om het ook daadwerkelijk te kunnen vergelijken met de orka. Elk soort dolfijn heeft een andere intelligentie. De orka is ook nog eens een van de soorten dolfijnen. Ook wordt er niet echt verdiept in de hersenen, maar hier is nog te weinig over bekend. Dit zijn wel problemen die zich hebben voorgedaan.

Ik wil hierbij alle personen en instituten bedanken die mij geholpen hebben. Dit zijn: MARYBIO – Alejandro, The Ask Shamu Team, Judith Scheltens (stagiaire Educatie), Sonja Van Den Bossche en Noelle Belden. Mede door hun hulp is dit het resultaat geworden en daar ben hun heel erg dankbaar voor.